Правилото за 90 дни незаетост: как да не загубим правото си на незадължително практическо обучение (OPT)?

Правилото за 90 дни незаетост: как да не загубим правото си на незадължително практическо обучение (OPT)?

Студент с виза F-1, който има валидно разрешително за работа за незадължително практическо обучение (OPT), получено след завършване на образователните дейности, не може да натрупа повече от 90 дни на незаетост. 90-те дни се изчисляват сумарно, което означава, че студент с виза F-1 и валидно разрешително за работа за OPT, който е натрупал 30 дни на незаетост, може да бъде без работа само 60 допълнителни дни преди да наруши статута си на имигрант. 

Студенти с валидно удължение от 24 месеца в категория STEM OPT (незадължително практическо обучение в областта на науките, технологиите, инженерството или математиката) имат ограничение от 150 дни на незаетост по време на разрешения период на заетост от 36 месеца за OPT.

Като адвокат по имиграционно право въз основа на работата съм представлявал успешно редица студенти от категория F-1 при промяна на статута им от F-1 към H-1B и други имигрантски визи въз основа на работата. Помогнал съм също така на студенти от категория F-1 с валидно разрешително за работа за OPT да започнат бизнес в САЩ в съответствие с всички имиграционни разпоредби.

Как да избегна загубване на правото си на OPT поради правилото за 90 дни на незаетост?

Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) определя заетостта в широк смисъл. Обикновено, заетостта се определя като платена или неплатена дейност в областта на обучение на студента, с която студентът е ангажиран поне 20 часа на седмица. Дейностите, които Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) смята за заетост, са:

  • Обикновени взаимоотношения работодател-служител с американски работодател
  • Работа за няколко работодатели
  • Независим изпълнител
  • Работа за работодател чрез посредничество от трета страна
  • Платен или неплатен стаж
  • Доброволчество
  • Самостоятелна заетост

Трябва да уведомите Департамента за вътрешна сигурност на САЩ относно каквито и да е промени във Вашата заетост докато сте на незадължително практическо обучение (OPT) чрез порталите на SEVIS (информационна система за студенти и посетители на обменни начала) и на SEVP (програма за студенти и посетители на обменни начала). Силно препоръчвам да се свържете със служител от избраното от Вас училище, ако имате въпроси как да докладвате за Вашата заетост по време на OPT. Като адвокат по имиграционно право съм виждал много международни студенти, които по невнимание са нарушавали статута си като не спазват съответните имигрантски правила.

Съветвам Ви да пазите всички документи и записи, свързани с Вашата заетост, включително потвърждение на заетостта и писма с предложения за работа, за да се докаже, че не сте били в период на незаетост повече от 90 дни по време на OPT. Ако се притеснявате относно международни пътувания по време на периода на OPT или искате опитен адвокат по имиграционно право да прегледа дали отговаряте на имиграционните правила относно OPT, моля, свържете се с нашата адвокатска кантора за имиграционно право.

Какво ще се случи, ако натрупам повече от 90 дни незаетост на OPT?

Превишаване на ограничението от 90 дни на незаетост по време на OPT може да има сериозни последици, свързани с имиграцията. Може да загубите статута си на имигрант, да бъдете неподходящ кандидат за промяна на статута към други категории за имиграция въз основа на работата, като статут H-1B, или да Ви бъде отказано кандидатстване за виза в бъдеще.

Ако сте близо до натрупване на 90 дни незаетост по време на OPT, Ви препоръчвам да се свържете със служител от избраното от Вас училище или с адвокат по имиграционно право въз основа на работата, за да обмислите вариантите си.

Мислили ли сте да започнете собствен бизнес докато сте на незадължително практическо обучение (OPT)?

Студенти от категория F-1 с валидно разрешително за работа за OPT могат да започнат собствен бизнес и да работят за себе си. Ако имате бизнес идея, която е свързана с областта Ви на обучение, това може би е чудесна възможност да започнете. Моля, имайте предвид, че въпреки че самостоятелната заетост по време на OPT ще Ви попречи да надвишите 90-дневния лимит на незаетост, е важно да спазвате всички разпоредби, свързани с имиграцията, когато организирате и работите за собствения си бизнес. Моля, прочетете нашата статия за самостоятелна заетост по време на незадължително практическо обучение (OPT) за повече информация.

Като адвокат по имиграционно право въз основа на бизнеса, който успешно е представлявал редица студенти при започването на бизнес в САЩ в съответствие с всички имигрантски правила, Ви съветвам да работите с адвокат по имиграционно право, който има опит в бизнес правото и в създаването на компании, за да Ви помогне да спазвате всички имигрантски правила и разпоредби.

Нашият адвокат по имиграционно право въз основа на работата е тук, за да Ви помогне

Притеснявате ли се относно това дали спазвате имигрантските правила по време на незадължителното практическо обучение (OPT)? Искате ли да пътувате в чужбина докато сте на OPT? Искате ли да промените статута си или да започнете бизнес докато сте на OPT? Като адвокатска кантора с опит в имиграционно право въз основа на бизнеса, Pandev Law има познанията и опита да отговори на въпросите Ви относно OPT.

Моля попълнете формата ни за контакт, изпратете имейл до [email protected] или се обадете на телефон (212) 220-6652, за да си запазите час за консултация с нашия адвокат по имиграционно право въз основа на работата.

По време на Вашата консултация, нашият адвокат по имиграционно право ще даде честна оценка на Вашия случай и ще Ви посъветва за следващите стъпки, които трябва да предприемете.

I offer confidential 30 minute & 1 hour consultations.

Schedule a consultation
Adrian Pandev immigration lawyer USA

Отказ от отговорност (дисклеймър): Настоящата блог статия е предоставена от Pandev Law, LLC единствено с общообразователни и информационни цели. Въпреки че статията обсъжда общи правни въпроси, тя не замества правните съвети, нито установява връзка адвокат-клиент. Читателят не следва да предприема действия или да се въздържа от предприемане на действия въз основа на каквато и да е информация, представена в настоящата статия, или някъде другаде в сайта, без да потърси съвет от правилния юрисконсулт или друг професионален адвокат, който е лицензиран в съответната юрисдикция. Pandev Law, LLC изрично се отказва от отговорност по отношение на каквото и да е предприето или непредприето действие въз основа на тази статия или уебсайт. Настоящата блог статия може да представлява адвокатска реклама. Предходните резултати не гарантират един и същ краен резултат.

Adrian Pandev

As the principal attorney at Pandev Law, I have helped hundreds of foreign individuals and companies successfully navigate their journey to the United States. Previously, I served as Trial Attorney at the U.S. Department of Justice. Now, I represent foreign investors, founders, and high-net-worth-individuals in business, immigration, and wealth planning matters. I am an early proponent of blockchain technology and serve as strategic advisor to blockchain startups and cryptocurrency investors. Selected to the Super Lawyers New York Rising Stars list 2019-2021. Follow me on Twitter, LinkedIn, or Instagram.

Schedule a Consultation with an Attorney Today

Talk to a Lawyer

Explore more of за българи

Our Locations

New York Office - Downtown

One World Trade Center, Suite 8500

New York, NY 10007

(646) 285-2175

New York Office - Midtown

600 Third Avenue, Floor 2

New York, NY 10016

(646) 354-3780

Charleston Office

170 Meeting Street

Charleston, SC 29401

(843) 991-7807

Call us at:

(646) 354-3780

For a consultation